Kunstgras of gekleurd kunstgras, de samenstelling van de voor decoratief gebruik of voor landschapsarchitectuur bestemde producten is dezelfde, maar de bodems zijn enkel of dubbel, afhankelijk van hun nut, hebben een hoge dichtheid en de mogelijkheid om het oppervlak met zand op te vullen, indien mogelijk en noodzakelijk. Over het algemeen worden zij op de grond gelijmd wanneer er een geconstrueerde vloer is.

Naast de grondstof vertoont het decoratieve synthetische gras of kunstgras nog andere verschillen ten opzichte van het sportieve, zoals de hoogte van de vezels, aangezien het product voor sportief gebruik over het algemeen een vulling heeft om de tapijten aan de grond te verankeren en dus een grotere hoogte vertoont. Een ander verschil is de voet, die in sportieve gevallen meer weerstand vereist, en voor decoratief gebruik niet zo nodig is.

Onderhoud

Het onderhoud van synthetisch gras is eenvoudig en het is alleen nodig om het product schoon te houden. Bij gebruik in de landschapsarchitectuur wordt meestal gewassen met water zonder hoge druk om de vezels niet te verzwakken.

In sportvelden wordt gereinigd door borstelen, waarbij de oppervlakte vulling vlak wordt gehouden en de vezels niet meer worden blootgelegd dan nodig is voor elke sport modaliteit. De frequentie van het onderhoud wordt bepaald door de gebruiksfrequentie en de regenval die, door de zwaartekracht, de beweging van de vulling beïnvloedt.

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van kunstgras is het ecologische aspect, omdat er geen irrigatie nodig is, en het esthetische aspect, omdat het de visuele kwaliteit behoudt ongeacht het licht of de klimaatomstandigheden.

Er is ook nog de thermische factor. Synthetisch gras is een synthetisch materiaal en afhankelijk van de plaats waar het zal worden gebruikt, zal het iets warmer zijn dan natuurgras, maar niet warmer dan een cementvloer. Andere voordelen zijn UV-bescherming, gemakkelijk onderhoud en veiligheid voor kinderen en huisdieren.